Historik

Hur det började…

Av Göran Johansson januari 2009

Det började hösten 2003 vid Dömmesta, Stora Mellösa. Det var två BM Victor och en ”Grålle”. Sammanlagt var vi ungefär tio personer som plöjde och tittade på. Lite senare på hösten åkte vi till Björkvik i Södermanland och begrundade Grålleklubbens plöjningsfest.

Efter det bestämde vi att nästa höst skulle vi pröva ett liknande arrangemang. 17 september 2004 samlades vi vid Hummelsta, Odensbacken. Det hade regnat 20 mm på natten så det såg ej så roligt ut. Ändå kom det ett 20-tal traktorer och ca 500 personer. Även solen kom fram senare under dagen. Vi bestämde att fortsätta året därpå och flyttade arrangemanget till Valsta utanför Odensbacken. Där har vi haft plöjningen sen dess. Nu har det vuxit till att omfatta – förutom plöjning med traktorer – även hästplöjning, tröskning, självbindare, tändkulemotorer, veteranbilar, veteranlastbilar och utställare. Besökarantalet har ökat till 1500 eller fler och traktorer till ett 50-tal (2008). Sedan 2004 har Svenska Fergusonklubben Grålle, sektion T, Örebro län varit med och delat på arrangemanget.

Den 12 september 2009 hoppas vi att det blir ett nytt rekord i besökare och traktorer och vi ska även försöka hitta nya aktiviteter. Vi deltar mycket i utställningar, både lokala och regionala, samt besöker grannlandskapen när det är dax för plöjningar på hösten.

 

Föreningen bildades vid ett möte i Odensbacken 26 januari 2009.

2009_NA_startannons_sml