Röster från bildandet av föreningen

Reportage: Sune Jansson

Göran Johansson, Odensbacken säger:
– Det här är över förväntan att så här många kom hit i kväll, och ändå kunde inte alla komma. Det blir nog bra det här, bara vi får köra in föreningen. Det var väl jag som drog i gång det här från början, kanske inte det här med föreningen utan med plöjningarna. Det är ett enormt intresse här, sista plöjningen besöktes av 1700 personer. Jag känner Göte Berglind som kommer från Vingåker så det kändes rätt att vidga intresset till hela Hjälmarregionen, alltså en del av Närke, Sörmland och Västmanland, kanske Östergötland också. Vår målsättning är ju att bevara traktorer och dess redskap, det är det föreningen är till för. Hoppas vi får med några ungdomar som vill lära sig det här, det är kanske inte så många som kan starta en tändkulemotor i dag. Mekarkurser behövs, för det är intressanta maskiner det här, enkelheten men att den fungerar, alltså inte för invecklat.

Bosse Carlsson från Julita är också ordförande i hembygdsföreningen där. Har traktor, en Volvo T24 från 1952.
– Det är jättebra att det bildas en sådan här förening. Det är ju ett kontaktnät man bygger upp och vi kan hjälpa varann, lära av varann och få tag i delar. Vi har så mycket gemensamt i den här regionen, så det behövs verkligen en förening med veterantraktorer här. Vi har hos oss vårsådd där vi harvar och sår med veterantraktorer och hästar. Vi har också en torgdag i Julita och hoppas att vi får hit traktorer till den. Sedan i höst har vi en skördedag med bindare, tröskor, och så plöjer vi förstås.

Dan Englund från Stora Mellösa säger:
– Det är väl bra att gynna det här gamla, om man inte gör något så försvinner det ju. Jag kanske är sista generationen som vet ungefär hur det fungerar, nästa har annars inget begrepp om det. Jag kan ställa in plogar som också Lars Lindroth här kan, vi har förut varit med och tävlat i traktorplöjning, till och med SM i plöjning, så lite kan vi tillföra föreningen.

Sven Arne Karlsson kommer ända från Eskilstuna till detta möte, han såg en annons om detta och blev intresserad.
– Jag har en hel del gamla traktorer av olika märken. Det här är helt förutsättningslöst och passar mig bra, det är inte bara en förening för bara ett traktormärke. Jag skulle vilja veta mer om försäkringar, alltså trafikförsäkringar för traktorer i bruksskick. Kanske kan vi gemensamt få bättre villkor med försäkringar.

Håkan Geijer från Stora Mellösa, invald i styrelsen, säger så här:
– Jag bor här i bygden, har traktor till olika grejer, och då får man väl vara med då. Jag arbetar som röntgenläkare på USÖ på dagarna, och ett praktiskt fritidsintresse som traktorer, det är väl perfekt. Jag tror på en sådan här förening, vi kan åstadkomma aktiviteter här i bygden också, skojiga träffar så folk får glädje av sina maskiner.

Bengt Geiron, Stora Mellösa, nyvald ordförande:
– Nu är det bara att göra det vi vill göra det till själva, och det är nog inte bara en persons arbete, det gäller alla. Alla måste ta ett ansvar, bidra med sin kunskap och då tror jag det kommer att funka bra. Vi blir nog många i föreningen tror jag, också när det kommer till familjemedlemmar och stödmedlemmar, alltså sådana som vill vara med men inte har någon gammal traktor. Alla är välkomna att vara med.
Att bli vald till ordförande känns kul och att leda den här verksamheten under de två år som jag är vald och dra igång någonting och få det att flyta, få folk att känna att det är kul och framför allt, att det är glädje i det är det viktigaste.